Pokret za neutralnost: Dobro poznato prevarno računovodstvo Lukšića

ethics

Da je Crnoj Gori potrebna demokratizacija u procesu spoljnopolitičkog odlučivanja i s tim u vezi, smjena čelnih ljudi u tom resoru pokazuju nedavne izjave ministra vanjskih poslova i evropskih integracija Igora Lukšića u emisiji NATO INFO Radija Crne Gore, smatraju u Pokretu za neutralnost.

Podsjećamo, Lukšić je za Radio Crne Gore kazao da neutralnost države zahtijeva više ulaganja nego članstvo u NATO-u, te da bi za zemlju u razvoju, kakva je Crna Gora, bilo racionalnije tu razliku uložiti u školstvo, zdravstvo ili infrastrukturu.

„Licemjerno je govoriti o ulaganju u školstvo i zdravstvo u kontekstu kritike miroljubive i pravedne politike vojne neutralnosti kada je jasno da postoje ogromni resursi koje su od crnogorskih građana na koruptivan način oteli režimski miljenici i čijim se oduzimanjem i investiranjem u razvoj crnogorske ekonomije može od Crne Gore napraviti jedna mala Švajcarska na moru“, ocijenio je predsjednik Upravnog odbora Pokreta za neutralnost Filip Kovačević.

On je rekao je da je Lukšić pokazao stepen mizantropije neprimjeren demokratskom političaru time što je, „u cilju vještačkog i lažnog podizanja procenata podrške crnogorskih građana za ulazak u NATO, izjavio da iz uzimanja u obzir „treba isključiti onaj broj građana koji ne bi učestvovali na referendumu““.

„Pitamo se zašto ih treba isključiti. Zar su oni građani drugog reda čiji je glas nebitan, iako je njihov broj, kako priznaje i sam Lukšić, “značajan“? Ovakva manipulativna taktika ukazuje na to da postoji velika nervoza u krugovima vladajuće koalicije i njihovih mentora iz Vašingtona zbog toga što u Crnoj Gori ni trenutno, a ni u buduće, neće postojati većinska volja građana za pristupanje NATO“, istakao je Kovačević

On je naglasio da je „prevarno računovodstvo“ Lukšića dobro poznato crnogorskoj javnosti iz vremena kada je bio ministar finansija.

„Samo što je tada bila riječ o milionima eura, a sada o hiljadama ljudskih bića. To je znak da u njegovom političkom djelovanju dolazi do sve veće degradacije i spremnosti na neetičnije poteze, što je donekle razumljivo, imajući u vidu da jedino na taj način može zadržati povjerenje svog partijskog šefa i opstati u sve užim i zatvorenijim režimskim krugovima“, dodao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, Lukšićev osvrt na vojnu neutralnost je površan i bez ikakvih komparativnih podataka.

„U nedostatku činjenica, nije čudo što njegov diskurs potencira politiku prijetnji i sijanje straha koje je posebno upućeno prema mlađoj populaciji. Kao da ima većeg stradanja i trauma za mladost Crne Gore od onoga što su Lukšić i njegova partija radili u zadnjih dvadeset godina“, zaključio je Kovačević.

Izvor: cdm.me, 10.02. 2014