Filip Kovačević: Sakramento protiv Vašingtona (kolumna)

Iako možda tako izgleda onima koji prate američki sport, u naslovu se ne radi o košarkaškoj utakmici. U pitanju je, naime, vrlo ozbiljan i dubok ideološki sukob između dvije frakcije američke političke elite, najozbiljniji sukob takve vrste od kraja američkog građanskog rata. Prekid rada jednog djela državnih institucija, tzv. šatdaun, koji je u toku u vrijeme pisanja ovog teksta, predstavlja samo najvidljiviju dimenziju tog sukoba. To je samo vrh ledenog brijega žestoke borbe za redefiniciju američkog identiteta, mada posredstvom globalnih, masovnih medija o njemu zna cijeli svijet. Međutim, postoje i druge, trenutno manje vidljive dimenzije ovog sukoba koje će imati dalekosežne, a možda i dramatične, posljedice po budućnost američke države.

Upravo jedna takva dimenzija je dobila prve javne konture početkom januara ove godine. U Sakramentu, glavnom gradu savezne države Kalifornije, inaugurisan je novi guverner. Pedesetogodišnji Gavin Njusam je, može se reći bez ironije, prava holivudska zvijezda kalifornijske politike. Gradonačelnik San Franciska od 2004 do 2011., a neposredno zatim vice-guverner Kalifornije do izbora za guvernera u novembru 2018., Njusam oličava progresivnu, a, u isto vrijeme, i vrlo imućnu kalifornijsku elitu.

U svom prvom obraćanju javnosti poslije polaganja zakletve, Njusam je oštro napao predsjednika Donalda Trampa čime je, po mom mišljenju, otkrio karte svog dalje političkog djelovanja. Njusam je obećao da će njegova guvernerska politika ponuditi „alternativu korupciji i nekompetentnosti u Bijeloj kući.“ Direktno optuživši Trampa i za korupciju i za neznanje, Njusam je dodao da vidi Kaliforniju kao „svjetlo koje vodi“ cijelokupnu državu na putu ka humanijoj, solidarnijoj i prosperitetnijoj budućnosti za sve one koji žive u njoj, bez obzira da li su tu legalno ili ne. Za razliku od Trampa koji je odlučan da na kalifornijskoj granici sa Meksikom izgradi desetine kilometara zida ili željezne ograde, Njusam je demonstrirao svoju posvećenost hispanijskoj kulturi tako što su na njegovoj inauguraciji prominentno mjesto imale meksikanske pjesme, a njegova žena, inače režiserka dokumentarnih filmova, je čitala poeziju na engleskom i španskom jeziku.

Suštinski gledano, Njusam je formulisao alternativni skup vrijednosti koji je nazvao „kalifornijski san“. Socijalno mnogo širi nego ono što se nekada zvalo „američki san“, kalifornijski san uključuje besplatno visoko obrazovanje, besplatnu medicinsku zaštitu, penzijsko osiguranje, čak i državnu pomoć prilikom kupovine prvog stana ili kuće. Naravno, to je ideal (kao i svaki san) i Kalifornija je još daleko od toga da ga ostvari u praksi. Ali činjenica da lider pete ekonomije po veličini u svijetu (kalifornijski BDP je veći nego BDP Velike Britanije, Francuske i Rusije) sa budžetskim rezervama od skoro 14 milijardi dolara javno artikuliše neku vrstu „skandinavskog“ modela socijalizma u vremenu desničarsko-nacionalističkih paranoidnih košmara je od istorijskog značaja. Time on jasno šalje poruku svim nacionalistima svijeta, uključujući i Trampa u Vašingtonu, da će njihova vizija podjele svijeta nacionalnim zidovima ove ili one vrste naići na snažan otpor.

Naravno, zavisiće prvenstveno od građana i građanki Kalifornije da li će Njusam zaista sprovesti u praksi politike koje najavljuje i obećava. Većina političara u njegovoj Demokratskoj partiji je još uvijek podređena idejama globalističkog neoliberalizma koji je i glavni uzrok jačanja nacionalističkih trendova u svijetu. Po svim indikatorima, to je gubitnička politika što ilustruje i nemoć vašingtonskog establišmenta Demokrata koji predstavlja (još jedna) moćna figura kalifornijske politike, lider Predstavničkog doma Nensi Pelozi. Jedina validna progresivna opcija je pravični internacionalizam baziran na uvažavanju nacionalnih i kulturnih razlika i posvećen boljem kvalitetu života običnih ljudi.

Što se tiče Njusamove političke budućnosti, mnogi mu predviđaju predsjedničku kandidaturu 2024. Istorija je na njegovoj strani. Američki predsjednici Ronald Regan i Ričard Nikson su imali uspješne političke karijere u Kaliforniji prije predsjedničkih mandata. A ima tu (možda) i jedna lična nota. Prema medijskim navodima, njegova bivša žena se zabavlja sa nedavno razvedenim sinom Donalda Trampa.

Objavljeno u crnogorskom nezavisnom nedjeljniku Monitor, 25.01.2019.