Filip Kovačević: Sistem vas laže (kolumna)

U utorak, 7. juna, održani su u Kaliforniji, američkoj saveznoj državi sa najvećim brojem glasača, tzv. primarni izbori za demokratsku i republikansku predsjedničku nominaciju. Dok je na strani Republikanaca Donald Tramp već bio sakupio dovoljan broj delegata da bude izabran za zvaničnog kandidata na konvenciji u julu, kod Demokrata se još uvijek vodila neizvjesna borba između Hilari Klinton i Bernija Sandersa. Istraživanja javnog mnjenja nekoliko dana pred izbore su ukazivala na to da predstoji „mrtva“ trka između njih dvoje. Činilo se kao da Sanders može da iznenadi i osvoji više glasova, baš kao što se to ranije desilo u nekoliko država koje su do primarnih izbora važile za bastione podrške Klintonovoj. I, inače opterećenoj skandalom oko nedozvoljene upotrebe privatnog servera za provjeru zvanične elektronske pošte, koji još nije imao sudski epilog, Sandersova pobjeda bi vjerovatno predstavljala absolutni krah i kraj njene predsjedničke kampanje. Očigledno je tada „neko“ iz svijeta krupnog kapitala odlučio da „malo“ pomogne Klintonovoj protiv „socijaliste“ Sandersa. Moćni korporativni mediji upadaju u regularan tok kampanje na način koji je jedan njujorški univerzitetski profesor definisao kao „državni zločin protiv demokratije“.

Naime, u ponedjeljak veče, svega desetak sati prije nego što će se otvoriti biračka mjesta u Kaliforniji, najpoznatija svjetska medijska organizacija Asošijeted Pres izvještava da se, po njihovim procjenama, iz razgovora sa superdelegatima tj. Demokratama koji po funkciju imaju pravo glasa na konvenciji i nisu direktno izabrani od strane građana, sa sigurnošću može reći da Klintonova već ima dovoljno glasova za nominaciju. Ovaj izvještaj odmah prenose svi američki i svjetski mediji, iako je baziran na podacima koje nije moguće provjeriti, pa glasače Kalifornije izborno jutro dočekuje sa naslovnim stranicama da je već sve završeno i da njihov glas, a posebno ako glasaju za Sandersa, neće imati nikakvog značaja. Rezultat je, nažalost, baš onakav kakav se želio dobiti. Sanders gubi Kaliforniju sa više od 10% razlike.

Međutim, medijski „pomagači“ Klintonove se ne zaustavljaju samo na tome. Oni žele da iskoriste momentum sporog i neravnomjernog brojanja glasova, koje odmah poslije zatvaranja glasačkih mjesta ukazuje na vođstvo Klintonove od preko 30%, da primoraju Sandersa da, suočen sa navodnim izbornim debaklom, na licu mjesta odustane od svoje predsjedničke kandidature. Gledajući uživo izvještaje sa biračkih mjesta i slušajući komentare dežurnih analitičara na programu lokalne televizije, jasno uočavam i bilježim na koje se sve načine manipulativno uveličava poraz Sandersa i nipodištavaju njegove ideje u korist Klintonove. Očigledno gledajući iste izvještaje, Sandersove pristalice izgledaju šokirane. Izvještači sa njihovih skupova ih dodatno izbezumljuju pitanjima tipa „Sanders je deklasiran. Hoćete li glasati za Klintonovu u novembru?“, iako je izbrojano svega 13% glasova. Maltene su na ivici suza. Ni Sanders se ne pojavljuje da održi najavljeni govor.

Tada se, kao bljesak munje, kroz Tviter lansira izvještaj medijske kuće POLITICO, blisko povezane sa američkim vojno-industrijskim kompleksom, čija evropska filijala, nedavno otvorena u Briselu, promoviše NATO kao šampiona demokratije i ljudskih prava. POLITICO tvrdi da je Sanders odlučio da otpusti polovinu osoblja koje radi u njegovoj kampanji i da je sve gotovo. Analitičar sa lokalne televizije tvrdi da je to dobra vijest. Sanders treba odmah da se mane uzaludnog posla i podrži Klintonovu. Partija treba da se ujedini, čeka je teška borba protiv Trampa, upozorava on. A Sandersa nema, pa nema.  Kvota je 4 prema 1 da će odustati.

Skoro sat vremena kasnije nego što je najavljeno, Sanders izlazi pred svoje pristalice. Prvo frenetični aplauz, a onda muk. Sanders ih gleda sa osmjehom. Iz njega izbija mirnoća i hiljadugodišnja mudrost. Zar ste, zbilja, mislili da ću odustati? Sistem vas laže. Nema odustajanja dok ne dovedemo političku revoluciju do kraja i stvorimo vlast koja služi građanima, a ne elitama.

Gasim televiziju. Šest džinovskih konglomerata koji posjeduju 90% američkih medija je ipak izgubilo bitku. Ljevica je upisala bod.

Izvor: nezavisni nedjeljnik Monitor, 24.06.2016.