Ognjen Jovović: Istraživanje CEDEM-a uzaludni spin da se Crna Gora ugura u NATO preko Parlamenta

Posljednje CEDEM-ovo prezentovanje rezultata istraživanja predstavlja još jedan u nizu pokušaja da se Crna Gora, na krajnje nedemokratski način, ugura u NATO preko izglasavanja članstva u crnogorskom Parlamentu. Serviranje priče kako su građani Crne Gore na skoro održanim parlamentarnim izborima glasanjem za partije pokazali kako podržavaju članstvo Crne Gore u NATO je iz više razloga netačno. Naime, tokom izborne kampanje tema ulaska Crne Gore u NATO od strane svih političkih aktera ne samo da nije bila dominantna, već se držala po strani. Iako je bilo projekcija da će ta tema biti glavna i ključna tokom predizborne utakmice, očekivanja nisu bila ispunjena. Naprotiv. Spoljnopolitički kurs Crne Gore gotovo da nije pominjan, odnosno bio je zastupljen u neuporedivo manjoj mjeri od očekivane. Takođe, ni izborni rezultat, ostvaren u neravnopravnoj utakmici pod cjelodnevnom propagandom tzv. „državnog udara“ , nije pokazao da građani većinski podržavaju partije koje se zalažu za članstvo Crne Gore u NATO. Tačnije, i ova naručena, unaprijed dirigovana, istraživanja pokazuju kako je procenat onih koji su za učlanjenje ispod procenta koji su protiv ulaska. Ovim se stavlja na znanje da građani ne glasaju neku od političkih partija zbog njenog političkog kursa, te je prema tome potpuno nelegitimno odlučivati skupštinski o ovom pitanju.

Interesantno je upravo to pokušavanje zaobilaženja teme raspisivanja referenduma od strane političkih partija i nevladinih organizacija koje i u svom programu i u svom nazivu nose prefiks demokratije, a uporno izbjegavaju da podrže raspisivanje referenduma. Kao jedinog demokratskog instrumenta na kojem bi građani dali svoj sud i na šta bi se stavila tačka po ovom pitanju. Novoizabrani ministar odbrane, Predrag Bošković, komentarišući rezultate istraživanja ukazao je da je upravo skupštinsko odlučivanje jedino legitimno, budući da raste broj onih koji podržavaju učlanjenje u NATO. Međutim, ministar ,,opšte prakse“ zaboravlja da nije ovo istraživanje, rađeno u službi njegove politike, maksimalizovalo procenat podrške, imajući u vidu da smo aferom ,,Depeša“  utvrdili kako se u kuhinji kojoj Bošković pripada taj procenat kreira, gotovo do polovične većine. Što je apsurd!

Nas, a i građane koji se zalažu za raspisivanje referenduma, zanima da li je CEDEM u svojim anketnim pitanjima postavio pitanje koje se tiče podrške raspisivanja referenduma i ukoliko jeste, da javno saopšte rezultate odgovora, a ukoliko nisu, onda zašto su izbjegli postavljanje tako važnog pitanja? Takođe nas zanima i da li su postavljali pitanje ispitanicima o podršci vojne neutralnosti Crne Gore u okvirima članstva u EU, imajući u vidu da prema njihovim istraživanja jedino oko članstva u EU postoji jasan stav građana? Bez ovih pitanja o valjanim rezultatima svih istraživanja ne možemo ni govoriti.

 

Ognjen Jovović

Predsjednik Skupštine NVO Pokret za neutralnost