Ivo Pean: Crna Gora da miroljubivom politikom neutralnosti učvrsti svoju sigurnost

Uz visoke mjere obezbjeđenja koje su pratile posjetu velikog broja, isto tako, visokih zvaničnika iz okruženja, održana je još jedna u nizu megalomanskih manifestacija koja nam nije pokazala ništa novo što već nismo znali, a što se ponavlja iz dana u dan kroz razne vidove informativnih emisija. Predstavnici naše političke kaste nastavili su sa hvalospjevima Alijansi kao jedinom putu bez alternative.

Tako je Premijer Đukanović istakao da partneri i prijatelji crnogorske političke kaste podržavaju njihove napore u promovisanju demokratije. Tačnije, simulakrumu demokratije. On je, takođe, istakao da u današnjem svijetu niko ne može opstati sam i niko ne može sebi dozvoliti izolaciju. Pitamo se da li pod izoliranim zemljama smatra Austriju, Finsku, Irsku koje ne srljaju u vojne saveze i baštine svoju neutralnost!?

Da su uvijek htjeli da budu dio rješenja u to se ne sumnja kao i u to da će na Samitu NATO-a u Varšavi prvi put za istim stolom biti i predstavnik crnogorske političke kaste. Ali pitamo se, da li  članstvom u Alijansi naša država ima predstavnike koji razmišljaju svojom glavom zarad interesa građana svoje zemlje ili su tu puki statisti koji rade onako kako to zahtjevaju sami centri moći!?

Koliko članstvo vodi bezbjednosti koju su na panelu isticali svi dovoljno govore nedavni teroristički napadi u samom srcu EU i Alijanse. Panelisti su istakli kao imperative rad na obezbjeđivanju veće podrške janog mnjenja. Na našu sreću, dobro je što su ‘’uspješni’’ u tom pogledu. No, najviše zabrinjava novac poreskih obveznika koji ova vlada nemilosrdno daje grupacijama koje promovišu NATO zablude.

Iako je nedavno Atlantski savez, koja nije jedina nevladina organizacija koja se bavi promocijom Alijanse, iz tekućih budžetskih rezervi dobio sredstva od 80 000 eura to nije dovoljno. Da li su ti novci po nedavnim istraživanjima u zemlji sa najgorim zdravstvenim sistemom u Evropi mogli biti pametnije utrošeni!? Na panelu je govorio i njemački novinar Boris Reitschuster koji je bio kritičan prema blagoj politici Njemačke prema Putinu i njegovim potezima u Ukrajini te je zaključio da je prijetnja od Rusije veća nego od islamskog terorizma.

Kritici politike Zapada se pridružio i James Sherr iz britanskog Chatam House koji kaže da aktuelni režim u Rusiji na čelu sa predsjednikom Putinom mijenja pravila igre na geopolitičkoj sceni, suočavanju se sa naporima čitave vlade u Kremlju političkih, diplomatskih, informacionih, dezinfromacionih operacija posebnih službi, penetriranja na druge teritorije, suočavamo se sa subverzijama.

S obzirom da su stanovnici Evrope u više od desetak slučajeva osjetili neposrednu opasnost od terorizma može se zaključiti da ove konstatacije idu u prilog oživljavanju paranoidnog straha od starog neprijatelja koji je potreban za preživljavanje Alijanse i nužnoj mobilizaciji od strane njenih članica.

Da li Crna Gora treba doprinosti širenju davno zaboravljenih hladnoratovskih antagonizama ili kroz miroljubivu politiku neutralnosti učvrstiti svoju sigurnost, treba na kraju da odluče građani koji u ovako podijeljenom društvu, ne smiju dopustiti da politička elita nezavisno od njih donosi tako bitne odluke.

Ivo Pean, koordinator Pokreta za neutralnost za Boku