Marko Milačić: Ujeharino miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore je skandalozno

Reagujući na objavljeni tekst američke ambasadorke Margaret Ujehare koja smatra da je ulazak Crne Gore u NATO i evro-atlantska integracija pravi izbor za Crnu Goru, izvršni direktor Pokreta za neutralnost Crne Gore Marko Milačić ocjenjuje da je njena izjava skandalozna i da predstavlja miješanje i svrstavanje stranog ambasadora u unutrašnje stvari jedne države.

Kako je kazao, ambasadorka ide i korak dalje pa kaže da podržava aspiracije Vlade za ulazak u NATO jer „vjeruje da će proces pristupanja NATO-u donijeti pozitivne rezultate za sve građane Crne Gore“.

„Ambasadorka odlično zna, a i predstavnici Pokreta za neutralnost su joj to i lično saopštili u prostorijama američke ambasade da je na čelu crnogorske Vlade, koju ona zdušno podržava, čovjek koji na mafiokratski način vodi ovu državu više od četvrt vijeka. Kako to, očigledno, ne smeta ambasadorki Ujehari, jasno je da proces NATO integracija nema nikakve veze sa vladavinom prava u Crnoj Gori, ali i bilo gdje drugo, već je riječ o geopolitičkim intresima zemlje koju Ujehara predstavlja. Stoga je za nju nebitna afera Snimak ili afera Depeša, nerasvijetljena ubistva i oligarhija na vlasti, dok jedino brine da se Crna Gora, mimo volje građana, ugura u militaristički savez, kakav je NATO“, ističe Milačić.

Prema njegovim riječima, iako Uehara kaže da će eventualni ulazak u NATO Crnoj Gori pomoći da bude “nezavisna, stabilna i prosperitetna” situacija je potpuno suprotna.

„U ovom trenutku uvelikog rađanja multipolarnog svijeta NATO može Crnoj Gori donijeti samo povećani gubitak suverenosti, stabilnosti i ekonomskog prosperiteta. Jedino balansirana i pacifistička politika, koja će se bazirati na odličnim odnosima sa svima, i nesvrstavanjem u sukobljene blokove, može Crnoj Gori donijeti trajnu stabilnost i ekonomski prosperitet“, dodao je Milačić apelujući na američku ambasadorku i sve druge da ne uzimaju učešće u političkom životu Crne Gore i da ne “pomažu” tako što će duvati u jedra mafijaškoj vlasti oličenoj u DPS-u.

Izvor: Café del Montenegro, 13.09.2015.