Pokret za neutralnost: NATO ne predstavlja nikakvu zaštitu od ratova

Na tribini „Snagom činjenica i argumenata do stava o članstvu u NATO“ održanoj juče na Univerzitetu Mediteran, potpredsjednik vlade iz Socijaldemokratske partije Vujica Lazović je iznio više pogrešnih tvrdnji o osnovnim principima vojne neutralnosti. Nije poznato da li je Lazović to uradio iz neznanja ili iz želje da dovede crnogorsku javnost u zabludu, ističu u NVO Pokret za neutralnost.

„Više smo skloni da vjerujemo da je ovo prvo jer su tvrdnje do tog stepena nesuvisle da ukazuju na površno poznavanje materije. Nije tačno da neutralnost samo mogu da „priušte razvijene zemlje sa tradicionalno stabilnim okruženjem“, kako tvrdi Lazović. Situacija je upravo suprotna. Ako se sagleda istorijski kontekst u kojem su evropske države proglašavale vojnu neutralnost, kao i razlozi kojima su se rukovodile, jasno se vidi da su to radile upravo iz razloga što je okruženje u kojem su se nalazile bilo nestabilno i što je jedino neutralnost mogla garantovati ekonomski razvoj i unutrašnju stabilnost, kao i pravičan tretman od strane svih velikih sila. To što je na primjer Švajcarska danas jedna od najbogatijih zemalja svijeta ne znači da je takva bila kada je postala neutralna prije dvijesta godina“, istakao je Filip Kovačević iz ove NVO.

Prema njegovim riječima, Lazović očigledno ne raspolaže sa dovoljno znanja iz istorije da shvati da je upravo Švajcarska neutralnost jedan od najvažnijih razloga za današnji prosperitet u toj zemlji.

„Da nije bila neutralna, ko zna da li bi uopšte opstala kao država. Neutralnost znači nepristrasnost i jednaku distancu od svih zaraćenih strana“, rekao je Kovačević.

Sa druge strane, dodaje on, NATO ne predstavlja nikakvu zaštitu od ratova jer članstvo znači svrstavanje i obavezu učestvovanja u ratovima koje taj savez vodi.

„Zbog svog agresivnog geopolitičkog djelovanja, NATO ima i stiče sve više neprijatelja. Lazović prećutkuje da  kontinuirano ekspanziono djelovanje NATO, kroz sve direktnije sukobljavanje sa Rusijom, gura cijelu Evropu u najveću krizu u zadnjih dvadeset godina. U nastavku, Lazović prijeti sa većim troškovima za vojsku u slučaju neutralnosti, ne navodeći konkretne podatke, a kamoli ozbiljnu komparativnu analizu vojnih budžeta neutralnih država. To što bi ulazak u NATO duplirao vojni budžet koji sada (bez vojnih penzija) iznosi 1,15 odsto BNP, za Lazovića ne predstavlja problem, jer, kako tvrdi, to „benefiti“ članstva u NATO opravdavaju. Lazović ne želi da kaže da dodatno opterećenje budžeta znači ulaganje od još najmanje 40 miliona eura, a listu benefita, kao i svi vladini NATO promoteri i promoterke, svodi na poznate floskule o direktnim stranim investicijama“, objasnio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, crnogorska javnost treba da zna da će jedine direktne strane investicije od NATO u Crnu Goru doći, ako se dozvoli izgradnja NATO vojnih kapaciteta, radara ili baza.

„Koliko je tako nešto protivno javnom interesu crnogorskih građana i građanki je izlišno potencirati. Da je NATO prijetnja svijetskom miru i stabilnosti, jasno se vidi iz aktivnosti tog saveza koje predstavljaju kršenje principa međunarodnog prava, kao i Statuta Ujedinjenih nacija. Zbog toga je posebno neuvjerljiva Lazovićeva tvrdnja da NATO „garantuje razvoj i unapređenje demokratije i vladavinu prava“. NATO garantuje samo ono što je u interesu angloameričkog vojno-industrijskog kompleksa koji ga je i formirao da zaštiti interese sopstvene globalne hegemonije. Ako je u interesu te hegemonije da sruši legitimno izabrane vlasti i vladavinu zakona, ona će to i uraditi. Većina crnogorskih građana i građanki ne želi da bude dio saveza kojeg odlikuje licemjerno političko djelovanje i politika dvostrukih standarda. Očigledno je da je takav duboko moralni spoljno-politički stav nešto što je za Lazovića, kao i za rukovodstvo njegove partije, nedostižno“, zaključio je Kovačević.

Izvor: cdm.me, 20.02.2014