Pokret za neutralnost: Tribina o vojnoj neutralnosti sa poslanicima Bundestaga

NVO Pokret za neutralnost, zajedno sa njemačkim parlamentarcima iz stranke “Die Linke”, održali su sinoć u Dvorcu kralja Nikole tribinu pod nazivom “Vojna neutralnost u sadašnjem geopolitičkom momentu i pozicija Crne Gore”.

Na tribini je bila razmatrana trenutna geopolitička situacija i realnost multipolarnog svijeta, izazovi poretka i njegove fokalne tačke sa akcentom na mjesta sukoba kao što su Ukrajina i Sirija. O modelima neutralnosti danas i stavu koji jedna zemlja mora zauzeti govorili su Alexander Neu – doktor političkih nauka, poslanik Bundestaga i član “Die Linke”, Inge Hoger – članica “Free Gaza Movement”, poslanica Bundestaga, članica “Die Linke” i Stefan Đukić – član UO NVO Pokret za neutralnost.

Moderator ove tribine bio je Marko Milačić, izvršni direktor NVO Pokret za neutralnost, koji je govorio zbog čega je upravo takva pozicija istovremeno i najhabrija i najranjivija.

“Istorijsko uslovljavanje naroda ove regije da se opredjeljuju za razne saveze tokom istorije polarizovanog svijeta, proizvelo je eksplozivni problem ideoloških identiteta na kraju dvadesetog vijeka. Oni koji poznaju istoriju ovih prostora ne bi trebali građane gurati u nova svjetska prestrojavanja, s obzirom da istorija kaže da smo najprosperitetniji bili onda kada smo bili neutralni, tj. nesvrstani”, kazao je Milačić.

Inge Hoger je naglasila da njihova partija odbija učestvovanje njemačke vojske u stranim misijama i ratovima, te da zahtijevaju da Njemačka napusti NATO i da se ukine taj vojni savez. “Došli smo u Crnu Goru upravo zbog toga što je ovdje aktuelna trenutno diskusija da li Crna Gora treba da pristupi tom ratničkom savezu. Vodili smo mnoge razgovore sa političarima koji su za i protiv pristupanja u NATO, i od većine čuli da bi trebalo organizovati referendum po tom pitanju, a očigledno da se vladajuća partija plaši tog referenduma kao đavo od krsta. Mi u svakom slučaju možemo i želimo da podržimo one snage koje su protiv NATO, koje su u stvari za mir i neutralnost”, kazala je Hoger.

Alexander Neu postavio je pitanje da li nam je uošte potreban NATO i podsjetio da je upravo ovaj savez 1999. godine napao i Crnu Goru. “Član sam parlamentarne skupštine NATO, a prije nekoliko mjeseci smo dobili informaciju iz Ministarstva inostranih poslova Njemačke da je Crna Gora na dobrom putu ka NATO, ali i da postoji veliki broj građana u Crnoj Gori koji to ne žele. Pitao sam koliki je njihov procenat i da li će se zbog toga organizovati referendum, ali nisam dobio precizne informacije. Mi iz partije ‘Die Linke’ smatramo da upravo u Crnoj Gori  taj talas proširenja NATO može da se okonča. Da baš jedna ovako mala država kao što je Crna Gora kaže ne, mi ne želimo da budemo sastavni dio NATO, nego svojom neutralnošću želimo da dokažemo da možemo i bez njega. Njemačka, za razliku od Crne Gore, nema mogućnost odlučivanja o ulasku u NATO putem referenduma, a vama Ustav daje tu mogućnost i ne dozvolite da vam neko tu mogućnost otme”, rekao je Neu.

Član UO NVO Pokret za neutralnost Stefan Đukić govorio je o tome šta jedna mala država kao što je Crna Gora može da čini u multipolarnom svijetu.

“Suštinska neutralnost je nemoguća, danas svako mora na neki način da se uključuje. Ali vojna neutralnost nije isto što i funkcionalna neutralnost, ona ne znači nerazmišljanje, neučestvovanje u mirovnim misijama, ali znači nesvrstavanje u ovim blokovskim podjelama. Sama vojna neutralnost je moguća kroz više modaliteta, kao što su to učinili npr. Turkmenistan i Švajcarska, a osim ovih varijanti postoji međunarodni ugovor gdje bi ključni geopolitički igrači, države članice, potpisale da prihvataju crnogorsku neutralnost i da će biti njeni garanti. Crna Gora može biti pokazatelj da se NATO-u može reći ne”, zaključio je Đukić.

Nakon tribine, u diskusiji su učestvovali i prisutni iz publike.

Darija Marđokić

Izvor: Barinfo, 19.06.2016.