PzN na sastanku sa ambasadorkom Njemačke: Podrška od 84 odsto za referendum o NATO obavezuje na raspisivanje

Predstavnici Pokreta za neutralnost Crne Gore, izvršni direktor Marko Milačić, predsjednik Skupštine Ognjen Jovović, i član UO Stefan Đukić, sastali su se sa ambasadorkom Njemačke Gudrun Štajnaker.

Izvršni direktor Pokreta Marko Milačić kazao je njemačkoj ambasadorki da je pitanje referenduma suštinsko pitanje demokratije u Crnoj Gori danas, da je zalaganje za referendum zalaganje za demokratski princip prve vrste, te da bi skupštinsko odlučivanje – iako dozvoljeno Ustavom – predstavljalo nedemokratski čin i brutalnu manipulaciju, imajući u vidu stavove građana.

Milačić je istakao nužnost raspisivanja refrenduma jer bi nasilno (skupštinsko) uvođenje naše zemlje u NATO prouzrokovalo i dodatne podjele u crnogorskom društvu, što bi potencijalno izazvalo ozbiljne rizike. Takođe, Milačić je prezentovao interno istraživanje rađeno za Vladu, objelodanjeno od strane Pokreta kroz aferu ‘’Depeša’’, u kojem, između ostaloga, stoji da 84% građana Crne Gore želi da se referndumski izjasni po ovom pitanju, pa čak i 65 odsto onih koji su za NATO. On je kazao da tolika podrška obavezuje na raspisivanje referenduma. Pokret za neutralnost je ambasadorki, stoga, priložio interno istraživanje crnogorske Vlade naročito pocrtavajući dio o referendumu.

Izvršni direktor Pokreta je ambasadorku Štajnaker takođe upozorio da međunarodna zajednica, pa i Njemačka, rizikuju da – podržavajući Đukanovića u NATO integracijama – budu prepoznati kao saučesnici jedne kriminogene elite, čiji se nedemokratski karakter slikovito očitava u aktuelnoj raspravi o povjerenju Vladi.

Predsjednik Skupštine Pokreta za neutralnost Ognjen Jovović iznio je niz kritika na račun pozivnice koju je Crna Gora dobila od NATO saveza, izrazivši bojazan da je tom političkom odlukom NATO saveza Crna Gora poslužila kao moneta za potkusurivanje u trenutnom geopolitičkom haosu. Takođe, istakao je da pozivnica nije plod demokratskog iskoraka Crne Gore, s obzirom da je Crna Gora problematična država u oblastima demokratije, vladavine prava, ekonomije, borbe protiv korupcije i oragizovanog kriminala.

Član UO Pokreta za neutralnost Stefan Đukić predstavio je plan kampanje koju će voditi Pokret u narednom periodu. Đukić je istakao sve medijske blokade sa kojima se Pokret suočio u prethodnom periodu, kao nedostake po pitanju dijaloga oko NATO integracija.

Posjeta ambasadi Njemačke, i, dan ranije, Slovenije, početak su namjere da stranom faktoru u narednom periodu ukažemo na neophodnost održavanja referenduma o NATO integracijama ali i informisanja o važnosti vojne neutralnosti za Crnu Goru.

 

Tim Pokreta za neutralnost Crne Gore